Να σας πω κάτι τις απόκριες;

Ελληνικές Απόκριες: μια γιορτή μικρών και μεγάλων!

Διονυσιακες Γιορτες

Στενά συνδεδεμένες με τη διονυσιακή λατρεία, οι Απόκριες ξεκινούν από την αρχαία Ελλάδα και τις οινοποσίες προς τιμήν του Διονύσου, που συνοδεύονταν από οργιαστικά γλέντια και ξεφαντώματα.
Η συνήθεια των αρχαίων να μεταμφιέζονται στους ακολούθους του Διονύσου, τους σάτυρους, οδήγησε σταδιακά στις σημερινές αποκριατικες στολες που, όπως και τότε, συμβολίζουν την ανάγκη του ανθρώπου να ξεφύγει από τον εαυτό του και να φερθεί ανέμελα, παιδιάστικα, να γίνει πιο τολμηρός και προκλητικός και να εκφράσει ακόμα και τις πιο άδηλες ερωτικές επιθυμίες πίσω από τη μάσκα. Η συνώνυμη λέξη «καρναβάλι» είναι λατινικής προέλευσης και, ουσιαστικά, σημαίνει ακριβώς ό,τι και η Αποκριά, την απομάκρυνση δηλαδή από την κατανάλωση κρέατος.

Με την εξέλιξη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και την ανακάλυψη της Αμερικής το έθιμο αυτό προσχώρησε στις παραδόσεις και άλλων λαών όπου και συνεχίζει να διατηρείται μέχρι σήμερα. Όταν οι θεοί του Ολύμπου παραγκωνίστηκαν από την εξάπλωση της χριστιανικής θρησκείας, οι παγανιστικές αυτές εκδηλώσεις δεν μπόρεσαν ποτέ να ξεριζωθούν εντελώς, με αποτέλεσμα να μην πάψουν ποτέ οι Έλληνες να ξεχύνονται μεταμφιεσμένοι στους δρόμους και να γιορτάζουν.

Ελληνικο Καρναβαλι

Όταν ακουστεί η φράση «μπήκε το Τριώδιο» σημαίνει ότι οι Απόκριες ξεκινούν. Ουσιαστικά, Τριώδιο ονομάζεται το εκκλησιαστικό βιβλίο που περιέχει τους ύμνους των Κυριακών, από την Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου μέχρι το Μεγάλο Σάββατο πριν την Ανάσταση. Το όνομά του το πήρε από το γεγονός ότι οι περισσότερες πρωινές ακολουθίες αυτής της περιόδου έχουν τρεις ωδές και όχι εννέα ως συνηθίζεται.
Το Τριώδιο ξεκινά την Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου, η δεύτερη Κυριακή είναι του Ασώτου Υιού, η τρίτη Κυριακή της Απόκρεω και η τελευταία Κυριακή, όπου και κορυφώνονται οι αποκριάτικοι εορτασμοί είναι της Τυρινής. Οι τρεις πρώτες εβδομάδες λοιπόν του Τριωδίου, αποτελούν τις Απόκριες, ονομασία που δεν είναι ακριβής αλλά έχει επικρατήσει.

Ολόκληρη η αποκριάτικη περίοδος των τριών εβδομάδων είναι μια ατελείωτη αφορμή για ψυχαγωγία ανά την Ελλάδα.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις στήνονται παντού, οι μεταμφιέσεις κυριαρχούν σε όλο το σκηνικό, μεγάλοι και μικροί διασκεδάζουν, ενώ σε όλες σχεδόν τις πόλεις γίνονται οργανωμένα καρναβάλια, παρελάσεις μεταμφιεσμένων και γλέντια με άφθονο φαγητό και ποτό.

HOME